Uczniowie z Ostródy zdobyli pierwsze miejsce w XIX Konkursie o Tytuł Mistrza Szkolnej Patelni zorganizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Zwycięzka ekipa przygotowała roladę z sandacza z wędzonym pstrągiem.
Hasło tegorocznego konkursu brzmiało „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”, czyli autora pierwszej polskiej książki kucharskiej.
W konkursie wystartowało 13 dwuosobowych drużyn. Na przygotowanie dań miały 80 minut. Potrawy oceniało jury techniczne i jury degustacyjne. — Wśród drużyn, choć jest to konkurs wojewódzki, była ekipa z Radomia oraz uczestnicy zagranicy z Kaliningradu i francuskiego Chateauroux — mówi Jadwiga Kochanowska, wicedyrektor szkoły. — Grupa francuskiej młodzieży została zaproszona przez Urząd Miasta.
Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Poetofiego z Ostródy przygotowała roladę z sandacza z wędzonym pstrągiem. Drugie miejsce zajęli uczniowie z olsztyńskiego gastronomika, którzy przyrządzili sandacza pod orkiszem w sosie migdałowym.
Rosjanki, uczennice koledżu handlowo-ekonomicznego, przygotowały potrawę z pstrąga i szczupaka z ziemniakami oraz warzywami w sosie śmietanowym. Francuzi z kolei zrobili sandacza w sosie bordeaux z dodatkiem wódki i cytryny. Ich potrawa zajęła trzecie miejsce.
Poza konkursem młodzież z Francji przygotowała biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami. — Francuzi byli zdziwieni, gdy zamiast półproduktu dostali od nas surowe jajka — opowiada Kochanowska. — My natomiast trzymamy się zasady, by potrawy przygotowywać ze świeżych produktów, pochodzących od dostawców z Warmii i Mazur.
MZG
Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
adek #1368044 | 213.238.*.* 5 kwi 2014 13:29
konkurs wojewódzki MSP "gościnnie" przyznał 3 miejsce dla Francuzów chyba tylko dlatego żeby poczuli się docenieni.
!
odpowiedz na ten komentarz
pokaż odpowiedzi (1)
ewa #1368023 | 79.191.*.* 5 kwi 2014 13:07
Gratulacje dla wszystkich uczestników,bo to jest ogromny stres, ale i wielkie doświadczenie. Gratulacje dla zespołu z ZSZ im. STASZICA dla Natalii i Mariusza , a przede wszystkim Pani Żukowskiej. Gratulacje za odwagę i chęć sprawdzenia się.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) !
odpowiedz na ten komentarz
wymiana kulturowa #1367707 | 5 kwi 2014 00:03
Warminska klasa robotniczo-chłopska nie umie konstruowac elektrycznych maszyn przemyslu spozywczego (jak umie, to juz wyemigrowala), nie zna wielu dekad usprawniania procesow w walce o wybor konsumencki w ramach otwartych rynkow zachodnich, ludzie w regionie chodza glodni i bezrobotni, niemniej wypasc swojskie kurki lumi, nawet jeszcze na jakims Gutkowie w granicach miejskich i szczela, ze wal sie Francuzie, bo to organic. Smacznego!
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) !
odpowiedz na ten komentarz
pokaż odpowiedzi (1)
zboczuch #1367262 | 178.36.*.* 4 kwi 2014 15:50
to dziewczyny z gastronomika muszą być szczęśliwe, że ich koledzy są mistrzami "patelni".
Ocena komentarza: warty uwagi (1) !
odpowiedz na ten komentarz
pokaż odpowiedzi (2)
Isner #1367209 | 89.228.*.* 4 kwi 2014 14:38
brzmi smacznie
!
odpowiedz na ten komentarz