Popularne artykuły

Czekolada wróci do sklepików szkolnych? Nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia

2016-07-25 09:23:41 (ost. akt: 2016-07-25 10:46:44)
Czekolada wróci do sklepików szkolnych? Nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Nowa wersja rozporządzenia zakłada bardziej szczegółowe przepisy dotyczące produktów spożywczych sprzedawanych w sklepikach szkolnych. Zakłada ona, że nie będzie można oferować pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to również bułek cukierniczych i półcukierniczych. Na sklepikowe póki ma za to wrócić czekolada.

Według obecnej wersji rozporządzenia, w sklepikach będzie można dostać pieczywo przygotowane z mąk o różnym stopniu oczyszczenia. Ma to na celu promowanie urozmaiconej diety oraz jedzenia produktów pełnoziarnistych o wyższej zawartości składników mineralnych i błonnika. Z takiego pieczywa mają być przygotowywane kanapki.

W szkołach będą również sprzedawane kanapki, sałatki, surówki, mleko i napoje zastępujące mleko: sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, jaglane, kokosowe i migdałowe, produkty mleczne - jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów czy migdałów oraz zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce oraz nasiona bez dodatku cukrów lub substancji słodzących, a także soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne i owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli.

Uczniowie będą również mogli kupić koktajle owocowe, warzywne, oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, naturalnej wody mineralnej nisko- i średniomineralizowanej, wody źródlanej, wody stołowej, napoje przygotowane na miejscu, ale nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu oraz napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Na półkach pojawi się również bezcukrowa guma do żucia, a nawet gorzka czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao.

W nowych przepisach znalazły się również szczegółowe zalecenia w sprawie jedzenia w stołówkach. Dania muszą spełniać wymagania dietowe każdej grupy wiekowej. Żywienie powinno zawierać produkty z różnych grup środków spożywczych. Śniadanie, obiad i kolacja muszą składać się z produktów zbożowych lub ziemniaków, warzyw lub owoców, mleka albo produktów mlecznych, mięsa, ryb, jaj, orzechów, nasion roślin strączkowych i innych oraz tłuszczów. Potrawy nie mogą zawierać sztucznych koncentratów.

Szkoły będą musiały codziennie wydawać co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych i minimum jedną porcję mięsa, jaj, orzechów czy nasion roślin strączkowych. W każdym daniu obowiązkowo muszą pojawić się warzywa lub owoce i co najmniej jedna porcja produktów zbożowych. W żywieniu całodziennym uczeń będzie musiał dostać 5 porcji warzyw lub owoców, a minimum raz w tygodniu musi być przygotowywana ryba.

Nowy projekt zakłada też, że produkty i dania nie będą mogły zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a produkty mleczne - nie więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu. Nie mogą też posiadać więcej niż 10 g tłuszczu na 100 g/ml produktu gotowego do spożycia i 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze nie może przekraczać 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

Nowe rozporządzenie ma dotyczyć wszystkich typów szkół, z wyłączeniem tych dla dorosłych oraz w przedszkolach, punktach przedszkolnych i klubach przedszkolaka. Przepisy wejdą w życie 1 września 2016 r.

Źródło: www.kurier.pap.pl

oprac. mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB