Popularne artykuły

Od września tylko zdrowa żywność w sklepikach szkolnych

2015-07-28 15:50:47 (ost. akt: 2015-07-28 15:57:51)
Od września tylko zdrowa żywność w sklepikach szkolnych

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: Fundacja BOŚ

Koniec z batonikami, chipsami i innymi tuczącymi, niezdrowymi przekąskami w szkolnych sklepikach. Zgodnie z projektem rozporządzenia Ministra Zdrowia od pierwszego września uczniowie polskich szkół mają odżywiać się zdrowo. Co to oznacza w praktyce?

Według najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia, co piąty uczeń ma nadwagę, a polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Co więcej – Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że już teraz najwięcej ludzi na świecie umiera na choroby układu krążenia, spowodowane głównie otyłością. Dlatego projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia dotyczący zakazu „śmieciowego jedzenia” w szkołach jest bardzo istotny. Co dokładnie reguluje i jaka żywność powinna znaleźć się na półkach sklepiku szkolnego?

Do tej pory w kwestii doboru asortymentu do szkolnego sklepiku panowała zupełna dowolność, a same sklepiki przypominały miniatury supermarketów. Polska, wzorem innych krajów europejskich, wprowadza z pierwszym września przepisy regulujące żywienie w szkołach. Według projektu z półek sklepików znikną produkty tzw. „śmieciowe”, ze względu na wysoką zawartość cukru, tłuszczu czy soli. Właściciele sklepików często mylą żywność ekologiczną ze zdrowym żywieniem. Jako że żywność ekologiczna kosztuje więcej, sklepikarze boją się, że uczniowie przestaną u nich kupować. Jednak wymogi rozporządzenia dotyczą jedynie wykluczenia pewnych produktów i dodania w ich miejsce innych, zdrowszych. Zdrowa żywność to niekoniecznie żywność ekologiczna. Może ona pochodzić z upraw ekologicznych, ale też konwencjonalnych - ważne jest to, żeby zapewniała prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka, zwłaszcza młodego.

Przede wszystkim trzeba się pozbyć fast-foodów, zupek instant, słonych przekąsek: chipsów, popcornu, paluszków, napojów owocowych z dodatkiem cukru i sztucznych barwników, napojów energetyzujących, słodkich przekąsek węglowodanowo-tłuszczowych: batoników, wafelków ze słodką masą itd. W to miejsce najlepiej wprowadzić pożywne kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, jogurty z muesli, soki owocowe i warzywne 100%, musy owocowe, świeże lub suszone owoce, migdały, nasiona (np. pestki z dyni). Miejsce słonych chipsów mogą spokojnie zająć te warzywne, równie smaczne – np. z buraka, marchewki czy jabłka.

Odżywianie wpływa oczywiście na zdrowie, ale też na wydajność umysłu i koncentrację dziecka na lekcji. Jeśli na przerwie uczeń zje pożywny, lekkostrawny posiłek, będzie bardziej skupiony i osiągnie tym samym lepsze wyniki w nauce. Dlatego tak ważne jest, żeby przez oferowanie mu w sklepiku zdrowych przekąsek, odpowiednio go ukierunkować żywieniowo.

oprac. jk


Wytyczne dla sklepiku szkolnego
(przygotowane na podstawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 czerwca 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach):


1. NAPOJE:
• Herbata, napary owocowe i kawa zbożowa: przygotowane na miejscu, bez cukru i słodzików; herbata może być podana z owocami, mlekiem lub miodem; niearomatyzowane napary owocowe można podawać z owocami lub miodem; kawę zbożową można podawać z mlekiem i miodem.
• Woda: naturalna woda mineralna, źródlana i stołowa w opakowaniach jednostkowych.
• Soki i przeciery: soki w opakowaniach o pojemności do 330 ml. Wszystkie soki, przeciery i musy o niskiej lub obniżonej zawartości soli. Soki warzywne i owocowo-warzywne, przeciery i musy bez dodatku cukru i słodzików.
• Koktajle: Owocowe, owocowo-warzywne i warzywne na bazie mleka, napoje zastępujące mleko, produkty mleczne lub produkty je zastępujące.

2. OWOCE I WARZYWA:
• Owoce: surowe lub przetworzone, bez dodatku cukru, słodzików; gotowe do spożycia, w całości lub w porcjach, najlepiej w opakowaniach jednostkowych.
• Warzywa: surowe lub przetworzone, bez dodatku cukru, słodzików; o niskiej lub obniżonej zawartości soli – wyjątek: warzywa kwaszone; gotowe do spożycia, w całości lub w porcjach, najlepiej w opakowaniach jednostkowych.
• Suszone owoce i warzywa: bez dodatku cukru lub substancji słodzących, soli, tłuszczu; w opakowaniach jednostkowych, w porcji do 50 g.

3. PRODUKTY ZBOŻOWE:
• Produkty śniadaniowe i inne, bez dodatku cukru i słodzików, o niskiej zawartości lub obniżonej zawartości soli.

4. MLEKO I ZAMIENNIKI:
• Mleko bez dodatku cukru i słodzików.
• Napoje zastępujące mleko (sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe lub migdałowe) bez dodatku cukru i słodzików, o niskiej lub o obniżonej zawartości soli.

5. PRODUKTY MLECZNE I ZAMIENNIKI:
• Produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany). O zawartości do 10 g cukru na 100 g/ml produktu. O zawartości do 10 g tłuszczu na 100 g/ml produkt. Bez dodatku słodzików.
• Produkty je zastępujące (sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe lub migdałowe). O zawartości do 10 g cukru na 100 g/ml produktu. O zawartości do 10 g tłuszczu na 100 g/ml produkt. Bez dodatku słodzików.

6. KANAPKI:
• Z pieczywa razowego, pełnoziarnistego lub bezglutenowego.
• Dozwolone dodatki: przetwory mięsne (do 10 g tłuszczu w 100 g), przetwory z ryb, jaja, ser (bez topionego), wyroby z nasion roślin strączkowych, orzechy i nasiona, olej, masło, margaryna miękka kubkowa niearomatyzowana lub ich mieszanki, zioła lub przyprawy niezawierające soli, warzywa, owoce.
• Bez soli i sosów – wyjątek: ketchup przygotowany z nie mniej niż 120 g pomidorów na 100 g gotowego produktu.

7. SAŁATKI:
• Na bazie warzyw i owoców.
• Dodatki: przetwory mięsne (do 10 g tłuszczu w 100 g), przetwory z ryb, jaja, ser (bez topionego), produkty mleczne, zbożowe, wyroby z nasion roślin strączkowych, suszone owoce i warzywa, orzechy i nasiona, olej, zioła i przyprawy niezawierające soli.


Źródło: mat. prasowe

Komentarze (11) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Belfer #1806262 | 89.66.*.* 1 wrz 2015 17:23

    CYTAT ""ketchup przygotowany z nie mniej niż 120 g pomidorów na 100 g gotowego produktu. ""!!!:):) To ci dopiero keczup! Socjalizm w natarciu.:(

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Pilsener #1786069 | 164.126.*.* 30 lip 2015 23:29

    Po co edukować, lepiej indoktrynować i regulować. Może jeszcze i mi zajrzycie do talerza ? I ilu znów urzędników przez to przybędzie? Tego nie wiemy. Wiemy natomiast jak świetnie będą te przepisy egzekwowane - założę się, że za kilka lat nie znajdę ani jednego sklepiku przestrzegającego wytycznych, bo takich zapomnianych, ale wciąż aktualnych przepisów mamy już mnóstwo. I kto ma decydować o tym co jest zdrowe a co nie? To też doskonale wiemy - produkt, którego producent przywiezie urzędnikom najwięcej świeżej sałaty i kapuchy będzie zapewne najzdrowszy :)

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Robur #1784947 | 81.190.*.* 29 lip 2015 09:17

    Jeszcze niech dopalacze znikną z polskich szkół...

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Jacek #1784858 | 5.172.*.* 28 lip 2015 23:43

    Bardzo dobrze, popieram jeszcze tylko palenia na przerwach ich oduczyć

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. Stary Ziew #1784832 | 5.172.*.* 28 lip 2015 22:46

    Kiedyś do pracy brałem 2 snikersy. Przy budowie. Starczyły za śniadanie na przerwie. Teraz zupki chińskie. Bo na szybko i na gorąco i to w pracy już wymagającej niewiele kalorii. W domu żadnej zupki, ale warzywa typu rukolą, pomidory, ziarno słonecznika, oliwki, co tam przyjdzie do głowy. Po prostu w domu mam czas się delektować.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  6. jjj #1784813 | 188.146.*.* 28 lip 2015 22:12

    Za póżno grubasy już są i będą niestety.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  7. karol #1784683 | 195.136.*.* 28 lip 2015 18:38

    dziecko zaopatrzy się w pobliskim sklepie w słodycze przed pójściem do szkoły.niech we wszystkich sklepach w całej POLSCE też znikną chipsy,batony itp.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  8. jkl #1784656 | 81.15.*.* 28 lip 2015 18:03

    Trzeba będzie zasilić progi bezrobotnych

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  9. oj oj #1784647 | 5.60.*.* 28 lip 2015 17:46

    Nareszcie, Teraz Coca , Mars i Lays będą miały utrudniony dostęp do tuczenia dzieci. Wiem, ze to niepowstrzymanie durnowatych rodziców od pasienia własnych dzieci kupując im węglowodanowe przekąski i napoje w normalnych sklepach i wkładać im do plecaków, ale mimo wszystko uważam, że to krok w dobrym kierunku. Jak jeden z drugim z głodu sięgnie po zdrowe przekąski, może odkryje, że poza Cola i chipsami oraz batonami, są inne produkty do jedzenia i picia.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  10. Misiek #1784645 | 88.156.*.* 28 lip 2015 17:44

    Sklepików szkolnych po prostu nie będzie. Rodzicu! Przygotuj prowiant do szkoły dla swojego dziecka (wg wskazówek MZ).

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)